Tegeltak

Hur fungerar det att lägga tak? Här får du veta mer om hur du lägger tak från grunden som håller för väder och vind. Gör ett bra förarbete och välj ett riktigt bra material av tegel eller betongtegel så slipper du riskera att behöva göra om det ganska slitsamma arbetet om några år igen.

Hur fungerar tegeltak?

Tegeltak är ofta mycket populära att lägga på hus. Det är ett något dyrare alternativ till papptack och många andra lösningar men å andra sidan håller teglet mycket länge. Ett tak av tegel som är korrekt lagt släpper inte igenom väta och är vindtätt. Dessutom blir tegel ofta mycket vackert med tiden till skillnad från andra taktyper.

Hur fungerar betongtegeltak?

Betongtegeltak är även det ett något billigare alternativ till tegeltak, åtminstone om du väljer något av de enklare alternativen. För den som vill ha ett annorlunda tak eller väljer betongtegel av riktigt hög kvalitet kan priset bli lite högre jämfört med om du köper betongplattor från någon av de större butikerna. För bästa resultat är det bra att anlita en av professionella takläggare som vi samarbetar med.

Gemensamt för alla typer av takläggningar är att underarbetet är A och O. Underst har du råspont, ovanpå det följer isolerande takpapp, och så ströläkt och bärläkt. Ovanpå detta läggs sedan takpannorna ut, och de är de yttersta lagret ut mot regn, vind och snö. Kostnaden för att lägga om taket påverkas av hur grunden ser ut, om du ska riva alla eller bara några av de undre lagren och förstås vilken typ av material du valt till ditt tak.

Vilket tak ska jag välja?

Vilket tak som passar dig bäst avgör du själv, men en stor fördel med att lägga om taket är att det ofta höjer värdet på ditt hus oavsett om du väljer tegeltak, betongtak eller papptak. Om du planerar att sälja kan du alltså tjäna på att lägga om taket först, men även du som ska bo kvar har förstås nytta av att lägga om taket, gärna innan det har börjat bli för slitet. Ingen vill ju ha ett läckande tak och vattenskadorna som kan komma med det!

Slitet tegeltak på ett äldre hus